Autoris – pracownia projektowa

„Strażnica Komtura” Projekt budowy Karczmy z zapleczem, pokojami gościnnymi na poddaszu, sali konferencyjnej, oraz domów letniskowych położonych w Woźnicach gm. Mikołajki.

Strażnica Komtura. Projekt Kompleksu hotelowego

Pow. działki pod inwestycję – 15 750m2

Pow. zabudowy Karczmy (etap I) – 544.6m2

Pow. zabudowy Sali konferencyjnej (etap II) – 172.0m2

Pow. Wiaty (etap III) – 242.5m2

Pow. zabudowy domów letniskowych – 705.0m2

Projekt Marzec 2006

Przedmiotem projektu jest inwestycja polegająca na rozbudowie siedliska wiejskiego i przekształcenie go na obiekt o charakterze „Strażnicy Rycerskiej”. Nazwa obiektu „Strażnica Komtura” podyktowana uwarunkowaniami historycznymi (w czasach średniowiecza Komturia Ryńska) oraz tym, że jest to siedziba Agencji Turystyki i Promocji „KOMTUR”, organizującej od 8 lat imprezy kostiumowe na kanwie historycznej – głównie w oparciu o okres późnego średniowiecza.

Tradycje rycerskie na Warmii i Mazurach są ciągle żywe i cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony turystów zagranicznych i krajowych. Miejscowość Woźnice, gdzie planowana jest rozbudowa „Strażnicy” oddalona jest o 13 km od siedziby komturów na zamku w Rynie.

Całe zamierzenie polegać będzie na wybudowaniu:

I etap – Karczma, wraz z zapleczem kuchennym, pokojami gościnnymi na poddaszu i mieszkaniem służbowym kucharza. W budynku znajdą się min.
sala konsumpcji z sanitariatami, kuchnia z zapleczem, magazynami, kotłownia i pomieszczenia techniczne a na poddaszu 16 pokoi gościnnych. Pierwszy etap obejmie zorganizowanie placu przedwejściowego wraz z małą architekturą.
II etap – Sala konferencyjna, służąca również jako izba szaty rycerskiej, z eksponatami muzealnymi. Budynek z przeznaczeniem na różnego rodzaju imprezy poprzez swoje usytuowanie, zastosowanie szerokich wrót pozwalających na swobodny dostęp, połączenie z budynkiem karczmy ułatwi włączenie budynku do kompleksu wykorzystując projektowaną w I etapie infrastrukturę.
III etap – zadaszona wiata na duże imprezy na wolnym powietrzu, wraz kominkami i obudowanym zejściem do piwnic, gdzie przejściem i korytarzami dostać się już można do lochów i sali ekspozycyjno muzealnej pod istniejącym budynkiem. Budowa 8 domków letniskowych -„rycerskich”
IV etap – amfiteatr z maneżem i scenografią, widownia na około 250 miejsc siedzących pozwalający na organizację imprez plenerowych, pokazów rycerskich walk pieszych i konnych oraz nauki jazdy konnej, koncertów itp.

Proponowana zabudowa części gastronomicznej, w kształcie zamkniętego z trzech stron dziedzińca, osłonięta od strony południowo – wschodniej budynkiem karczmy, od strony północno- wschodniej budynkiem Sali konferencyjnej a od południowego-zachodu wiatą przesłoniętą dodatkowo murem i palisadą tworzy zamknięty kompleks.
Na środku istniejąca, obudowana studnia.

Brak komentarzy

Brak komentarzy dla tego wpisu. Bądź pierwszy.

Napisz odpowiedź


3 − dwa =